Zupa wiosenna z kluskami lanymi

Obfity obiad dla czterech osób

potrzebne składniki:


  • woda

  • mąka

  • 3 jaja

  • 0,5 kostki masła

  • 6 ziemniaków

  • 5 sztuk marchwi

  • 2 cebule

  • 2 garście brukselki

  • 1 por

  • 1 pietruszka

  • 0,5 selera

  • 0,5 główki czosnku

  • 0, 25 kalafiora

  • ziele angielskie

  • liść laurowy

  • sól

  • pieprz

potrzebny sprzęt:

  • kociołek

  • nóż do krojenia i obierania warzyw

  • patyk do mieszania

Przygotowanie:

  1. Obieramy marchewki, pietruszkę, cebule, czosnek i ziemniaki.

  2. Czyścimy pora i brukselkę (jeśli potrzebne).

  3. Kroimy marchew, pietruszkę i pora w plasterki, kalafiora w kostkę, ziemniaki w ćwiartki lub mniejsze

    kawałki a czosnek i cebulę drobno siekamy.

  4. Z wody, mąki i jajek przygotowujemy ciasto na kluski lane (powinno być umiarkowanie gęste). Dodajemy szczyptę soli.

  5. Warzywa, z wyjątkiem czosnku i cebuli, gotujemy (co pewien czas mieszając) w kociołku, uprzednio doprawiwszy zielem angielskim i listkiem laurowym, a także solą i pieprzem.

  6. Przygotowujemy zasmażkę: na maśle smażymy cebulę i czosnek, dodajemy nieco mąki.

  7. Gdy warzywa w zupie zaczynają mięknąć (najważniejsze jest sprawdzenie stanu ziemniaków), dodajemy do zupy zasmażkę.

  8. Do gotującej się zupy powoli wlewamy ciasto na kluski (tak by uniknąć jego rozlania się po całym kociołku).

  9. Gdy kluski się ugotują, posiłek jest gotowy.

Komentowanie wyłączone