Obfity obiad dla czterech osób
potrzebne składniki:
-
woda
-
mąka
-
3 jaja
-
0,5 kostki masła
-
6 ziemniaków
-
5 sztuk marchwi
-
2 cebule
-
2 garście brukselki
-
1 por
-
1 pietruszka
-
0,5 selera
-
0,5 główki czosnku
-
0, 25 kalafiora
-
ziele angielskie
-
liść laurowy
-
sól
-
pieprz
potrzebny sprzęt:
-
kociołek
-
nóż do krojenia i obierania warzyw
-
patyk do mieszania
Przygotowanie:
-
Obieramy marchewki, pietruszkę, cebule, czosnek i ziemniaki.
-
Czyścimy pora i brukselkę (jeśli potrzebne).
-
Kroimy marchew, pietruszkę i pora w plasterki, kalafiora w kostkę, ziemniaki w ćwiartki lub mniejsze
kawałki a czosnek i cebulę drobno siekamy.
-
Z wody, mąki i jajek przygotowujemy ciasto na kluski lane (powinno być umiarkowanie gęste). Dodajemy szczyptę soli.
-
Warzywa, z wyjątkiem czosnku i cebuli, gotujemy (co pewien czas mieszając) w kociołku, uprzednio doprawiwszy zielem angielskim i listkiem laurowym, a także solą i pieprzem.
-
Przygotowujemy zasmażkę: na maśle smażymy cebulę i czosnek, dodajemy nieco mąki.
-
Gdy warzywa w zupie zaczynają mięknąć (najważniejsze jest sprawdzenie stanu ziemniaków), dodajemy do zupy zasmażkę.
-
Do gotującej się zupy powoli wlewamy ciasto na kluski (tak by uniknąć jego rozlania się po całym kociołku).
-
Gdy kluski się ugotują, posiłek jest gotowy.